סרטן העור של תאי קשקש – Squamous Cell Carcinoma (SCC)
סרטן העור של תאי הקשקש הוא סרטן העור השני בשכיחותו, המאופיין בגדילה מואצת ובלתי נורמלית של תאי קשקש. הגידול מתפתח לרוב באיטיות באזורי עור חשופים לשמש, בעשור ה5-6 לחיים. כאשר מאובחנים בשלב מוקדם, רוב סרטני העור מסוג תאי קשקש ניתנים לריפוי.
מהו תא קשקש?
תא קשקש (Squamous Cell) הוא אחד משלושה סוגים עיקריים של תאים בשכבה העליונה של העור הנקראת "אפידרמיס". תאי קשקש הם תאים שטוחים הממוקמים בסמוך לפני שטח העור.
סרטן העור של תאי קשקש מתרחש כאשר נגרם שינוי בלתי הפיך ל-DNA של תאי הקשקש, בדרך כלל משני לחשיפה לקרינת אולטרה-סגולה (UV) או גורמים מזיקים אחרים. שינוי זה מהווה טריגר לשגשוג בלתי מבוקר של אותם תאים.
איך נראה סרטן העור של תאי קשקש?
סרטן העור של תאי קשקש יכול להיראות שונה בין אדם לאדם. הנגע הראשוני יכול להיראות ככתם אדום קשקשי, כיב פתוח, עור מעובה ומחוספס, עור דמוי יבלת, או גידול מורם עם שקע מרכזי. לעיתים, סרטן העור מסוג תאי קשקש עלול לדמם, להגליד או לגרד. הנגעים הנפוצים ביותר מתפתחים בעור החשוף לקרינת השמש, אך הגידול עשוי להופיע גם באזורים אחרים בגוף כולל הגניטליה.
עד כמה מסוכן סרטן העור של תאי קשקש?
בעוד הרוב המכריע של מקרי סרטן העור מסוג תאי קשקש יכולים להיות מטופלים בהצלחה, סרטן שאינו מאובחן ומטופל בזמן עלול לחדור לרקמות עמוקות יותר ואף להתפשט לבלוטות הלימפה האזוריות ולאיברים אחרים בגוף.
כמה נפוץ סרטן זה?
בעוד שסרטן העור של תאי קשקש (SCC) פחות נפוץ מסרטן העור של תאי בסיס (BCC), מספר המקרים המדווחים עולה מדי שנה. כיום, יותר ממיליון מקרים של SCC מאובחנים מדי שנה בארצות הברית.
גורמי הסיכון
הגורמים הבאים מעלים את הסיכוי לחלות בסרטן עור מסוג תאי קשקש:
- חשיפה לקרינה אולטרה-סגולה (UV) מהשמש או ממיטות שיזוף.
- מערכת חיסון מוחלשת כתוצאה ממחלה כרונית, מתרופות מדכאות חיסון או מצבים אחרים. נמצא כי מושתלי איברים הם בסיכון גבוה פי 100 לחלות בסרטן העור מסוג תאי קשקש.
- היסטוריה של סרטן העור, כולל BCC או מלנומה.
- גיל מתקדם – רוב מקרי סרטן העור מסוג תאי קשקש מתרחשים באנשים מעל גיל 50.
- עור בהיר – עור בהיר מהווה גורם סיכון לסרטני עור בכלל וסרטן עור של תאי קשקש בפרט.
- מין זכר.
- תסמונות גנטיות המעלות את הרגישות לנזקי שמש כגון xeroderma pigmentosum.
- מצבים טרום סרטניים עוריים כמו Actinic Keratosis.
- היסטוריה של וירוס הפפילומה (HPV).
סימני אזהרה ודגלים אדומים
איך לזהות סרטן עור של תאי קשקש (SCC)?
הגידול עלול להתפתח בכל מקום בגוף, אך הכי שכיח באזורים חשופים לקרינת השמש כמו הפנים, השפתיים, האוזניים, הקרקפת, הכתפיים, הצוואר, גב כפות הידיים והאמות. כמו כן, הגידול עלול להתפתח באזורים של עור פגוע כמו צלקות, כיבים או נגעים אחרים. הגידול יכול להיראות כקשרית עבה, בשרנית וגסה, קשקשתית, או אדומה, ולעיתים עלולה לדמם או להגליד. לחלק מהגידולים מראה דמוי יבלת, או כיב פתוח שאינו מחלים. לעיתים, הגידולים יהיו מורמים עם שקע במרכז שיכול לדמם או לגרד.
במקרה של ספק ניתן להיעזר בביופסיה אבחנתית.
חשוב לזכור שסרטן העור של תאי קשקש (SCC) יכול להיראות לעיתים בצורה שונה מהמתואר מעלה, ולהשתנות בין אדם לאדם. לכן, בכל גידול חריג, כיב שלא מחלים או נקודה חדשה ומחשידה, מומלץ לקבוע פגישה עם רופא העור.
מה ניתן לעשות?
מספר דברים שניתן לעשות כדי להפחית נזק נוסף לעור:
- תשומת לב – בעיקר לאזור הטיפול/הגידול הראשוני, אך גם לאזורים נוספים בגוף.
- בדיקה עצמית מכף רגל ועד ראש – לאיתור נגעים חדשים.
- מעקב רפואי אצל רופא העור – תדירות המעקב תקבע על ידי רופא העור. מומלצת פגישה שנתית עם רופא העור גם אם אין נגע למעקב מאחר ורופא העור מיומן באיתור נגעים חשודים גם בשלבים ראשוניים.
- הגנה מפני השמש – הימנעות מחשיפה לא מוגנת לקרינת UV, ושימוש בקרם הגנה עם מקדם הגנה מתאים. נמצא כי שימוש יומיומי במקדם הגנה (SPF 15 ומעלה) מפחית את הסיכון לחלות בסרטן העור מסוג תאי קשקש בכ-40%.
טיפול בסרטן העור של תאי קשקש
רוב סרטני העור מסוג תאי קשקש הנם ברי טיפול וריפוי כאשר מאובחנים ומטופלים בשלב מוקדם.
בחירת האופציה הטיפולית תלויה בסוג הגידול, גודל הגידול, מיקום הגידול ועומק החדירה, וכמו כן בגיל ובמצב הבריאותי הכללי של המטופל.
האופציות הטיפוליות כוללות:
-
טיפול כירורגי – ניתוח להוצאת הגידול
איך זה עובד?
ניתוח (הסרה כירורגית של הגידול) הוא הטיפול הנפוץ ביותר בסרטן עור. הטכניקה המתאימה נבחרת בהתאם לגודל הגידול, והגידול נכרת בשלמותו יחד עם שוליים נוספים של עור בריא מסביב לגידול. לאחר מכן נשלח למעבדה לבדיקה נוספת, ובמידה וימצאו תאים סרטניים בצמוד לגבולות הניתוחיים, יתבצע בהמשך ניתוח נוסף, עד אשר יתקבלו שוליים נקיים מגידול.מתי משתמשים?
מתאים לגידולים מוקדמים וקטנים שלא התפשטו, ובדרך כלל יהיה הטיפול היחיד שיהיה בו צורך. -
ניתוח מוהס – Mohs Surgery
איך זה עובד?
במהלך הפרוצדורה הרופא מסיר את הגידול הנראה לעין ובנוסף שוליים של רקמה מסביב ומתחת לאזור הגידול. כל שכבת עור שהוסרה נצבעת ונבחנת תחת המיקרוסקופ במעבדה כדי לראות אם נותרו תאים סרטנים. במידה וכן, תבוצע הסרה של רקמה נוספת לפי המיקום שנצפה במיקרוסקופ. התהליך מבוצע עד אשר לא מזוהים תאים סרטניים. ניתוח מוז מבוצע לרוב בהרדמה מקומית.מתי משתמשים?
ניתוח מוהס הוא הטכניקה האפקטיבית ביותר להסרת נגעי SCC. באמצעות ניתוח זה מתאפשרת הפגיעה המינימלית ביותר ברקמה התקינה מסביב לגידול, יחד עם השגת אחוזי ריפוי הגבוהים ביותר (97% לגידולים המטופלים לראשונה). טכניקה זו מומלצת לגידולים מסביב לעין, באזור האף, השפתיים, האוזניים, הקרקפת, או אברי המין. כמו כן, ניתוח מוהס משמש כטיפול גם לגידולים אגרסיביים וגדולי מימדים או לגידולים חוזרים. -
אלקטרו-כירורגיה – C&E (Electrodesiccation and curettage)
איך זה עובד?
זהו למעשה טיפול המשלב גרידה של התאים הסרטניים וצריבה של המקום למניעה של דימומים. רופא העור משתמש בלולאה חשמלית או מחט כדי להסיר את הנגע הסרטני, ובעזרת חום או חומר כימי הורס את תאי הסרטן שנשארו באזור הגידול, עוצר את הדימום ומאחה את הפצע.מתי משתמשים?
אופציה זו אפקטיבית לנגעים קטנים מאוד ושטחיים. -
טיפול בקרינה (רדיותרפיה)
איך זה עובד?
הרופא משתמש בקרינה ברמה נמוכה כדי להרוס את הגידול, בלי צורך בניתוח או הרדמה. לעיתים כדי לבצע הריסה טוטאלית של כל הגידול, יש צורך בכמה טיפולים לאורך מספר שבועות.מתי משתמשים?
התהליך פחות מדוייק ולכן האופציה טובה בעיקר לגידולים שלא ניתן לטפל בהם כירורגית או במבוגרים שלא יכולים לעבור ניתוח. טיפול בקרינה פחות מומלץ לצעירים, מאחר והשינויים הקוסמטיים המשניים לקרינה עשויים להיות בולטים יותר לאורך זמן, כמו גם על מנת להימנע מנזקים מאוחרים הנובעים מחשיפה לקרינה. -
טיפול פוטו-דינמי (PDT)
איך זה עובד?
בטיפול זה משולבים תכשיר המעלה את הרגישות לאור יחד עם מקור אור, לרוב אור יום, על מנת להרוס את התאים הסרטניים. לאחר מריחת המשחה על העור וספיגתה, הרופא ישתמש במקור אור מיוחד, או באור יום, כדי ליצור תגובה המשמידה את תאי הגידול. לאחר הפרוצדורה, על המטופל להימנע מאור שמש למשך לפחות 48 שעות.מתי משתמשים?
מתאים בעיקר לאזורים בהם סרטן העור התפתח בשדה אנטומי נרחב, או ישירות מעל עצם (ידיים, שוקיים, פנים וגולגולת). לא מומלץ לנגעים גדולים וחודרניים יותר. -
קריו-כירורגיה
איך זה עובד?
רופא העור משתמש בחנקן נוזלי להקפאה של הגידול. בהמשך, הנגע והעור מסביבו יגלידו וינשרו, ובכך יאפשרו לעור בריא לגדול.מתי משתמשים?
טיפול זה אפקטיבי לגידולים שטחיים וקטנים מאוד. כמו כן, יעיל במטופלים עם הפרעות דימום או בעיות בהרדמה כללית. -
ניתוח לייזר
איך זה עובד?
הרופא מכוון קרן לייזר אל הגידול. קרני הליייזר יוצרות חום שמשמיד את תאי הגידול מבלי לפגוע בעור הבריא.מתי משתמשים?
טיפול בלייזר עוד לא אושר על ידי ה-FDA לסרטני עור מסוג SCC, אך משתמשים בו כטיפול קו שני, כאשר טכניקות אחרות לא צלחו. -
משחות למריחה (טופיקליות)
איך זה עובד?
למעשה אלו משחות המגיעות כקרם או כג'ל למריחה על האזור הפגוע.
התרופות המאושרות לשימוש בסרטן העור של תאי קשקש: 5FU, ingenol mebutate ו-Imiquimod. משחות אלה אינן גורמות להצטלקות. imiquimod מפעילה את מערכת החיסון כנגד התאים הסרטניים בעוד ש-5FU ו- ingenol mebutate הן למעשה כימותרפיות מקומית.מתי משתמשים?
שלוש התרופות ניתנות לטיפול בסרטני עור שטחיים של תאי קשקש, עם אחוזי ריפוי בין 80%-90%. -
טיפול בסרטן עור מסוג SCC גרורתי
מתי נחשב הגידול למתקדם? גידול אגרסיבי אשר התפשט מקומית באופן נרחב, גידול שהתפשט לבלוטות לימפה אזוריות, גידול שהתפשט לאיברים אחרים בגוף, גידול עמיד למגוון קווי הטיפול הקיימים או גידול שחזר. קווי הטיפולים האפשריים: ניתוח להסרת הגידול, ניתוח מוהס, קרינה וטיפולים ביולוגיים (מדובר בטיפולים ביולוגים מכווני מטרה התוקפים תאי גידול ו/או בטיפולים אימונותראפים, באמצעותם מערכת החיסון עשוייה לסייע להרס תאי הגידול).