קרנת עור אקטינית – Actinic Keratosis
קרנת עור אקטינית הידועה גם כקרטוזה אקטינית או קרטוזה סולרית, היא נגע עורי טרום סרטני שכיח, אשר הימצאותו מהווה עדות לנזק מצטבר מחשיפה לקרינה אולטרה-סגולה (UV) מהשמש ו/או ממיטות שיזוף.
אנשים בעלי נגעים מסוג קרטוזה אקטינית, הם בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח נגעים דומים בעתיד, וכמו כן בקבוצת סיכון לחלות בסרטן העור מסוג תאי קשקש (SCC). הקרטוזה האקטינית היא כאמור תוצאה של נזק בלתי הפיך לעור מחשיפה ממושכת לקרינת השמש ולפיכך מיקום הנגעים יהיה באזורי הגוף החשופים: פנים, מחשוף החזה, הידיים והקרקפת. מספר הנגעים עלול לעלות עם הגיל, לאחר ש"צברנו ותק" של שנות נזק מחשיפה לקרני השמש האולטרה סגולות.
איך נראה נגע מסוג קרטוזה אקטינית?
קרטוזה סולארית מופיעה ככתם קטן, קשקשי ויבש על העור. צבע הנגע עשוי להשתנות בין אדום, לבן, ורוד, צבע עור, צבע פיגמנטרי (חום או שחור) ועוד, וייתכן גם שילוב של כמה צבעים באותו נגע. בגלל המרקם הגס והמחוספס שלהם, לעיתים קרובות קל יותר להרגיש אותם מאשר לראותם. ראה תמונות להלן:
היכן מופיעים הנגעים של קרנת עור אקטינית
הנגעים מופיעים באופן שכיח לרוב בקבוצות באזורים חשופים לשמש כמו הפנים, השפתיים, האוזניים, הקרקפת, הכתפיים, הצוואר וגב האמות וכפות הידיים. סוג נוסף של נגע קדם סרטני זה הנקרא "Actinic cheilitis", מופיע על השפה התחתונה.
עד כמה מסוכנים הנגעים?
על אף שרק 5%-10% מהנגעים מתמירים לסרטן העור מסוג תאי קשקש (SCC), רוב סרטני העור מסוג SCC התחילו כנגע זה. אם מאובחנים בשלב מוקדם, ניתן לטפל בכל הנגעים ולמנוע את התמרתם לסרטן העור.
קרנת עור אקטינית – גורמי הסיכון
- חשיפה לקרינה אולטרה-סגולה (UV) מהשמש או ממיטות שיזוף. נמצאים בקבוצת סיכון: אנשים שעובדים תחת כיפת השמיים, קירחים או בעלי שיער דליל, וכאלו שחוו בעברם כוויות שמש.
- מיקום גיאוגרפי. ככל שמתקרבים אל קו המשווה הסיכון לפתח נגעים טרום סרטניים מסוג קרטוזה אקטינית עולה.
- מערכת חיסון מוחלשת כתוצאה ממחלה כרונית, מתרופות מדכאות חיסון או מצבים אחרים.
- עור בהיר – עור בהיר מהווה סיכון להתפתחות של נגע טרום ממאיר מסוג קרטוזה סולארית.
- גיל מתקדם – רוב הנגעים מופיעים באנשים מעל גיל 40.
סימני אזהרה ודגלים אדומים
הנגעים קלים יותר לזיהוי במישוש מאשר הסתכלות. העור באזור הנגע מרגיש לעיתים קרובות גס ויבש למגע. כמו כן, העור עשוי להיות רגיש וכאוב ולעיתים אף מגרד ו/או שורף. במקרים חריגים הנגעים אף עשויים לדמם.
טיפול בקרטוזות סולאריות
בחירת האופציה הטיפולית תלויה במספר הנגעים, מיקום הנגעים, גיל המטופל ומצב בריאותו הכללי. חשוב לציין כי קצב ההתפתחות של הנגעים האקטינים תלוי במידת ההגנה משמש. ככל שההגנה יעילה יותר עשויים חלקם להיעלם/ לסגת באופן ספונטני (ללא טיפול). האופציות הטיפוליות כוללות:
- טיפולים טופיקליים – מתאים לנגעים רבים או מפושטים.
התרופות המאושרות לשימוש:- 5-fluorouracil (Efudex®)
- Diclofenac (Sunactic®)
- Imiquimod (Aldara®)
- טיפול פוטו-דינמי – מתאים לנגעים מפושטים הממוקמים באזור הפנים והקרקפת. בטיפול זה משולבים תכשיר חיצוני המעלה את הרגישות לאור יחד עם מקור אור, לרוב אור יום, על מנת להרוס את הנגע הטרום סרטני. לקריאה נוספת בנושא טיפול פוטו-דינמי באור יום.
- פרוצדורות כירורגיות – מתאימות לנגע בודד או מספר נגעים קטן ומבודד.
- פילינג כימי – השימוש בפילינג גורם לקילוף של השכבה העליונה של העור, ויצירה הדרגתית של עור חדש בשבועות שאחרי הטיפול.
- קריו-כירורגיה – שימוש בחנקן נוזלי כדי להקפיא את הנגע שבסוף הטיפול יגליד וינשור, דבר שיאפשר גדילה של רקמה בריאה.
- אלקטרו-כירורגיה (C&E) – טיפול המשלב גרידה של הנגע הטרום סרטני וצריבה של המקום למניעה של דימומים.
- ניתוח לייזר
- טיפול משולב.
מחפשים רופא עור לאבחון וטיפול בקרנת עור אקטינית? פנו לאחד מרופאי העור הבכירים שלנו ותהינו מזמינות גבוהה, יחס אישי ומענה מקצועי ברמה הגבוהה ביותר.