ביופסיה אבחנתית של העור
הדרך המקובלת לאבחן מחלת עור ו/או נגע כלשהוא בעור, שטיבם אינו חד משמעי, היא באמצעות ביופסיה אבחנתית, כלומר – נטילת דגימת עור מהתפרחת או מהנגע הדורש אבחון לצורך בדיקה פתולוגית.
זוהי פרוצדורה כירורגית זעירה, המתבצעת במתחם המרפאה, בהרדמה מקומית, בסמוך לנגע או למיקום התפרחת המתייצגת.
קיימות שתי גישות לביצוע הביופסיה:
- ביופסית Punch (Punch Bx)
- ביופסית גילוח (Shave Bx)
Punch הוא מכשיר כירורגי המורכב מגליל (צילינדר) בקוטר של מספר מ"מ שקצהו התחתון מושחז כלהב כירורגי מעוגל. במהלך הביופסיה הכירורג מטביע את הקצה התחתון של הגליל המושחז לעומק העור ולוקט את גליל העור שהתקבל באמצעות מלקחיים עדינות. החסר שנותר בעור הוא ברוחב מספר מ"מ, כרוחב ה-Punch וניתן לסגירה באמצעות תפר או שניים.
ביופסית גילוח מתבצעת באמצעות להב כירורגי (סקאלפל), כשהחיתוך בעור הנדגם מחקה פעולת גילוח. בשיטה זו נדגם למעשה החלק החיצוני השטחי של הנגע או הפריחה והריפוי הוא ללא תפרים.
בחירת שיטת הביופסיה מותאמת לעומק הנגע או התפרחת בעור. כאשר מדובר בנגע/תפרחת שטחית (כגון כתם) ניתן להסתפק בביופסית גילוח. אם מדובר בנגע/תפרחת המערבת את שכבות העור העמוקות יותר (כגון שומה או תפרחת דמויית פסוריאזיס) – מומלץ לבחור בביופסית Punch, הדוגמת את כל שכבות העור, עד לשומן התת-עורי. זה יאפשר לפתולוג לבחון את כל שכבות העור, כולל המרכיבים התת-עוריים כגון מבנה ופיזור כלי הדם, הרכב התסנין הדלקתי ועוד.
את דגימת העור שהתקבלה שמים בכוסית עם פורמלין (חומר משמר) וכך הוא מועבר למכון הפתולוגי, יחד עם פרטי המקרה, ציון המיקום של הביופסיה והאבחנה הקלינית המשוערת.
במכון הפתולוגי יתבצע עיבוד וצביעה של חתכים מיקרוסקופים מהדגימה שהתקבלה וממצאי הבדיקה הפתולוגית יירשמו בדוח הפתולוגי בחתימת הפתולוג הבודק. במידת הצורך ימליץ המכון הפתולוגי על ביצוע צביעות מיוחדות לזיהוי התאים הפתולוגים ואפיונם.
הביופסיה משמשת הן לאבחון גידולי עור והן לאבחון מחלות עור שונות.
ביופסיית עור בקרב ילדים – ד"ר איילת אולך
בילדים אנו מנסים לבצע את פעולת הביופסיה בצורה טובה ולא טראומטית ע"י אלחוש מקדים בקרם אמלה, רק לאחר מכן זריקת מקומית של חומר הרדמה (לידוקאין) ותוך כדי התהליך מנסים לשמור על אווירה טובה ומהנה ככל הניתן למניעה של כאב וטראומה. במקרים בהם הנגע נמצא במקום רגיש או שהילד קטן או רגיש אנו נמליץ לבצע את הפעולה תחת טשטוש או הרדמה חלקית.