קרקפת ושיער: אבחון וטיפול
מראה השיער, צבעו, רכותו ועיצובו היו מאז ומתמיד צו אופנה וסמל מעמד חברתי.
נשירת שיער, התקרחות וקשקשת טורדנית מהווים איום מתמיד על התדמית המושלמת.
עד כמה ניתן להתאים תהליכים טבעיים, המכתיבים את קצב צמיחת השיער, קצב חלופו, יצירת הקשקשים ואת עובי ורכות השיער, כדי להבטיח מראה שיער מושלם ?
וכיצד ניתן לרפא מחלות עור הפוגעות במראה השיער והקרקפת, כגון פסוריאזיס, התקרחות עגולה, מחלות דלקתיות ותורשתיות, מחלות זיהומיות כגון פוליקוליטיס, פטרת השיער ועוד?
למענה לשאלות אלה ואחרות עומדים לרשותך הצוותים המקצועיים של ספוט קליניק, מרפאת מומחים לרפואת העור בראשותה של פרופ' אסתר עזיזי.
כל מה שרצית לדעת ולא העזת לשאול על נשירת שיער, קשקשת ומחלות השיער והקרקפת
במצב תקין ועל קרקפת בריאה ניתן למצוא בממוצע כ 150 אלף שערות. כמו כן, במצב של קרקפת בריאה נושרות מדי יום בין 100 ל 150 שערות ולכן נשירת שיער היא תופעה טבעית, המתרחשת באופן קבוע אצל כל אחד כחלק ממחזור החיים של השערה הבריאה. השערה גדלה וצומחת במשך 3-5 שנים בממוצע, בהמשך נושרת ובמקומה צומחת (מאותו זקיק) שערה חדשה.
גורמים שונים כמו תזונה לקויה (למשל מחסור בברזל), הריון ולידה, נטילת תרופות, מחלות רקע כגון פסוריאזיס וסבוריאה של הקרקפת, התקרחות גנטית ועוד, עלולים ליצור הפרעה בשלב זה או אחר במחזור החיים של השערה ולהוביל לנשירת שיער. הגורם עלול להשפיע על מחזור החיים של השערה, משמע על נשירה טרם זמנה או על עיכוב בצמיחת שערה חדשה.
הנשירה יכולה להיות זמנית וחולפת או מתמשכת וכרונית.
ANDROGENETIC ALOPECIA – התקרחות גברית/נשית/הורמונלית
ההתקרחות האנדרוגנית הינה הסוג השכיח ביותר באוכלוסיית העולם.
סביב גיל 70 ניתן למצוא התקרחות אנדרוגנית בקרב 80% מהגברים הלבנים ו 50% מהנשים.
המאפיין בקרב גברים: אובדן הדרגתי של שיער הקרקפת באיזור כיפת הקרקפת (פדחת הראש) ו/או קדמת הקרקפת באזור הרקות (מפרצי השיער). לרוב מקור הבעייה בנטייה תורשתית ובהשפעות אנדרוגניות (=הורמונליות) על זקיקי השערות. קצב הנשירה משתנה בין אדם לאדם.
בקרב נשים דלדול השיער הוא לרוב דיפוזי (מפוזר) ומוביל למראה של דלדול שיער, שיער דק, תהליך צמיחת שיער איטי וקצב נשירה מוגבר.
קשקשת/קרקפת שומנית Seborrhea capitis
הקשקשים הינם יצירה עודפת של חלב (SEBUM) כביטוי ליצירה עודפת של חומר זה בצמוד לזקיקי השיער בקרקפת. תהליך זה מושפע מחילוף החומרים בגוף, מתהליכים הורמונליים, ממצבי סטרס ועוד. לעיתים נלווה לתהליך גירוי ואדמומיות בעור הקרקפת.
התקרחות עגולה Alopecia Areata
הופעה פתאומית של מוקד/ים עגול/ים נטול/י שיער באזורי הקרקפת, הזקן, הגבות והריסים. ההתקרחות יכולה להתרחש בחלק מן האזורים או בכולם. אין במחלה סכנת חיים וברוב המקרים צפוי ריפוי שלם ספונטני. המחלה הינה אוטואימונית, במהלכה תוקפת מערכת החיסון את זקיקי השיער מסיבה לא ברורה. ייתכן ויש השפעה של גורמים גנטיים ו/או מצבי סטרס.
התקרחות מוקדית בקרב ילדים – ד"ר איילת אולך
התקרחות מוקדית היא מצב המאופיין באובדן שיער מוקדית לרוב בצורה מעגלית. הקרקפת עצמה בדרך כלל תקינה למעט מוקדי ההתקרחות.
בהתקרחות מוקדית מערכת החיסון של הגוף תוקפת את זקיקי השיער, כך שהוא מפסיק לצמוח ממש מתחת לפני העור. לעיתים, הקרקפת מגרדת מעט, אך בדרך כלל אין תסמינים מלווים.
הרוב המכריע של ילדים עם התקרחות מוקדית הם בריאים לחלוטין. לעיתים נדירות, נשירת השיער תהיה בכל שיער הקרקפת (alopecia totalis) או אפילו בכל שיער הגוף (alopecia universalis) .
לא ניתן לחזות את מהלך ההתקרחות המוקדית (למשל, תדירות נשירת שיער, מידת וצמיחת שיער מחדש). עם זאת, ברוב הילדים עם אובדן שיער מקומי, נצפה בסופו של דבר בצמיחה מחודשת של השיער. הישנות של נשירת השיער אינה נדירה. רופא העור של ילדך יכול לעזור לעודד צמיחה מחודשת של השיער על ידי מגוון תכשירים, אם כי התגובה לטיפולים אלה אינה ניתנת לחיזוי. תכשירים אלו כוללים: סטרואידים מקומיים ותכשירים נוספים המדכאים את התגובה החיסונית, סטרואידים בזריקות לקרקפת, תרופות הניתנות דרך הפה ובמקרים מאוד מפשוטים תרופות הניתנות דרך הוריד. alopecia areata יכולה לגרום לבעיה קוסמטית משמעותית וחשוב מאוד להתייחס גם לפן הרגשי של המטופל ולהפחית סטרס נלווה ככל הניתן.
פסוריאזיס של הקרקפת
נגעים פסוריאטיים בקרקפת לרוב מאופיינים ברבדים אדומים נרחבים המכוסים בקשקש לבן או כסוף ומלווים בגרד טורדני. לעיתים בשל הגרד עלולה להיווצר הפרשה. לרוב הנגעים מרוכזים על גבול השיער באזורי המצח, העורף ומאחורי האוזניים. יש להתאים שמפו רפואי המסייע להמסת הקשקשים, להימנע מגרד או מקילוף הקשקשים, להימנע מפעולות סירוק הפוצעות יותר את עור הקרקפת ומחמירות את המצב. לעיתים עלול להתלוות מצב של נשירה זמנית בשל הימצאות הקשקש וחסימת זקיקי השיער.
חשוב לשמר את מצב הקרקפת על ידי חפיפה יומיומית ושמירה על היגיינה. יש לטפל בנגעים כבר בתחילת התפרצותם להשגת תוצאה טובה יותר.
Lichen Plano-Pilaris ליכן פלאנוס של הקרקפת
בעברית קרויה המחלה יַלֶּפֶת שטוחה. מחלת עור המופיעה כפפולות, כאשר הנגע הראשוני בעל מראה מבריק ושטוח. הנגע בעל גוון אדמדם סגלגל ודבוק אליו קשקש עדין ומקובע.
ליכן פלאנופילריס הוא השם שניתן למחלת הליכן פלאנוס כשהיא מופיעה על הקרקפת. המחלה גורמת להצטלקות זקיקי השיער וגורמת ל"טלאים" אופייניים של נשירת שיער/אלפוציה.
Trichotillomania תלישת שיער כפייתית
אנשים הסובלים מטריכוטילומאניה בעלי דחף בלתי ניתן לשליטה למשוך את השערות ולעקור אותן מן הקרקפת, מהריסים ומהגבות. טריכוטילומניה היא סוג של הפרעת OCD. דלקת, פגיעה עורית ונשירת שיער תמידית עם רק חלק מסיבוכי המחלה. במקרים קיצוניים, החולים נמנעים מסיטואציות חברתיות, כדי להסתיר את נשירת השיער.
מחפשים רופא עור לאבחון וטיפול בבעיות קרקפת ושיער? פנו לד"ר רימה לאופר – מומחית לבעיות קרקפת, נשירת והשתלות שיער ותהינו מזמינות גבוהה, יחס אישי ומענה מקצועי ברמה הגבוהה ביותר.