נמשים, פיגמנטציה, שיזוף וכתמי שמש
הגוון החום של העור מקורו בפיגמנט המלנין.
המלנין נוצר על ידי תאי המלנוציטים הנמצאים בשכבה הבסיסית והעמוקה ביותר מבין שכבות האפידרמיס. זרועות המלנוציטים נשלחות אל שכבות העור החיצוניות יותר כדי לפזר את המלנין.
המלנין הינו מולקולה אשר המבנה שלה מאפשר בליעת קרינה באורכי גל קצרים, כמו הקרינה העל-סגולה של קרני השמש.
קיימים בטבע 2 צורות של מולקולת המלנין: אאומלנין (EUMELANIN) הינו הנפוץ, הדומיננטי והכהה יותר (של גוון שיער שחור ועור חום) ופאומלנין (PHAEOMELANIN) האחראי על הגוונים הבהירים יותר (בייחוד של בעלי השיער האדום והנמשים הרבים).
3 גורמים עיקריים משפיעים על גוון עורנו:
- ככל שעולה החשיפה לקרינת השמש, כך מייצרים המלנוציטים כמות גדולה יותר של מלנין והעור הופך לכהה יותר (שזוף).
- ככל שהעור בעל גוון כהה יותר משמע כי המלנוציטים בעלי נטייה גנטית ליצר מלנין כהה יותר.
- יחס יצירת המלנין- אלו בעלי הגוונים הכהים של העור ייצרו כמות גדולה יותר של אאומלנין יחסית ל-פאומלנין.
כפי שניתן לראות בסרטון, תינוקות וילדים קטנים מאופיינים בגוון עור אחיד, ללא כתמים.
לאורך החיים החשיפה המתמשכת לשמש משפיעה על פיזור המלנין ומתחילים להיווצר הצטברויות של פיגמנט, כלומר כתמים על העור. לפיכך, הנטייה לפיגמנטציה הולכת ועולה עם הגיל!
בסרטון ניתן להבחין בהצטברויות המלנין עוד בטרם הגיען לשכבת הקרנית – שכבת העור החיצונית ביותר.
נמשים הינם כתמי הפיגמנטציה הנפוצים והשטחיים ביותר. הם מתפתחים באיזורי העור שעברו כוויות שמש במהלך הילדות ונשארים לצמיתות כתמי שמש או כתמי גיל המכונים solar lentigines נפוצים בגילאים מתקדמים.
גורמים נוספים אפשריים להופעת כתמים על העור עשויים להיות שינויים הורמונליים, תופעות לוואי תרופתיות, טראומות מכאניות לעור (שפשוף, חתך, כוייה, גרד ממושך ועוד).
רופא העור מאבחן את הגורם לפיגמנטציה, את מקור הכתם (מקור שטחי מאזור האפידרמיס או עמוק יותר בדרמיס) ויבחן האם איך וכיצד ניתן להבהירו בשיטת טיפול זו או אחרת.
מסנני קרינה – Sunscreens
חשיבות גדולה נודעת למריחה יומיומית של מקדם הגנה. ישראל הינה מדינה שטופת שמש ובעלת אקלים חם ולכן תופעת כתמי הפיגמנטציה באזורים החשופים, כמו פנים צוואר וקרקפת, היא שכיחה ונפוצה.
מסנני קרינה עם מקדם הגנה (SPF) גבוה מ-30 עשויים למנוע כתמי פיגמנטציה באזורים חשופים ובעיקר להקטין את הסיכון לחלות בסרטן העור.
מקדם ההגנה מתייחס אך ורק למידת ההגנה מקרני UVB הצורבות של השמש. יש לזכור כי קרני UVA בעלות יכולת חדירה לשכבות העמוקות יותר של העור ולכן נודעת חשיבות לשימוש במקדם הגנה מסוג TOTAL BLOCK. כמו כן, יש להקפיד ולמרוח קרם הגנה לפחות חצי שעה טרם החשיפה לשמש, כדי שיספיק להיספג ולהפוך לפעיל ולחדשו לפי הצורך ובהתאם לזמן החשיפה.
קרדיט: Thomas Leveritt – https://www.youtube.com/watch?v=o9BqrSAHbTc